Jak należy podawać desery? Jakie naczynia są do tego odpowiednie? Na jakie rzeczy się zdecydować?

Wszyscy kochamy ciasta, ponieważ poprawiają nam nastrój i osładzają życie. Są najbardziej przyjemną częścią wszystkich przyjęć, by jednakże ładnie wyglądały, powinny być podane w najlepszy możliwy sposób. Metod na podanie ciast jest faktycznie wiele. Mamy całą masę naczyń, które temu służą, dzięki nim natomiast możemy elegancko podać gościom każdy rodzaj deseru. Taki deser powinien być nie jedynie ucztą dla podniebienia, ale również dla oczu.

kawałki ciasta

Autor: Sonny Abesamis
Źródło: http://www.flickr.com
Biorąc więc paterę, na przykład patery na owoce, lecz też talerz lub półmisek musimy się postarać, aby poukładane na nich ciasto wyglądało apetycznie oraz zachęcało do spróbowania – . Żeby w odpowiedni sposób serwować deser, należy głównie dopasować naczynie do naszych potrzeb. Pomyślmy, jak wiele ludzi będziemy gościć i jak dużo ciast planujemy zaserwować. Zasadą jest, że tego typu deser powinno się serwować na szklanych paterach, ale rzecz jasna to nie jest regułą.

Najważniejsze, by naczynie pasowało do talerzyków deserowych, lecz także charakteru wnętrza oraz rodzaju przyjęcia. Prócz szkła do wyboru są też patery metalowe, porcelanowe, a także z drewna. Tak właściwie propozycji jest bardzo dużo, każda patera posiada różne zastosowanie więc można je używać do różnych deserów, jak patery do ciast. Patery szklane są najbardziej popularne oraz często wybierane. Podstawowa wersja to jednopoziomowa patera, jaka jest na nóżce – . Można właściwie wybierać w różnych rodzajach i wzorach. Patery ze szkła mogą być masywne, ale i delikatne.

Tego typu patera jest dobra, kiedy gości nie przyjdzie zbyt wiele, natomiast dla dużej ilości gości lepiej przygotować naczynie dwupoziomowe lub z trzema piętrami (spójrz na to). Kiedy mamy jeden lub więcej różnych ciast, to tego typu patera pozwoli na rozmieszczenia go w ten sposób, aby nie mieszać smaków. Można jednocześnie na samym dole umieścić owoce. By dać swoim gościom większy komfort jak również wygodę, najlepiej wybrać paterę obracaną. To bardzo ułatwi każdemu dostęp do deseru, nie będziemy się przy tym musieli martwić o jego rozłożenie. Czasem nawet tego typu naczynie jest wyposażone w klosz, a to pozwala zachować świeżość deseru.