Smaczniej, zdrowiej i taniej! Czy wypiekanie chleba w domu się opłaca?

Przeciętny Polak skonsumował w ubiegłym roku 52 kilogramy pieczywa. Tak przynajmniej wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa oraz Gospodarki Żywieniowej. To o 27,3 kilograma mniej niż w 2014 roku! Z jakiego powodu konsumujemy coraz mniej pieczywa? specjaliści doszukują się różnych przyczyn – bo jest za drogi, poniektórzy sądzą, że tuczy a także na nieszczęście, spada jego jakość.

Zbrojny w tą wiedzę wpadłem na pomysł zachęcenia Was do pieczenia chleba domowych warunkach. Przede wszystkim sprawdzę, czy wypiekania chleba w domu się opłaci?
kosze na odpady

Autor: Daniel Lobo
Źródło: http://www.flickr.com
Wypiekanie chleba w warunkach domowych z całą pewnością ma swe walory. Uwierzcie mi, jak już zapach rozejdzie się po domu po czym skosztujecie kromki z chrupiącą skórą – inny bochenek nie będzie Wam aż tak smakował. Podzielę się z Wami mym wypróbowanym przepisem na bochenek razowy – znacznie więcej zobaczysz na tej stronie. Oczywiście zdołacie śmiało upiec pieczywo innego typu, lecz mi akurat ten wariant w najwyższym stopniu smakuje. Przyszykujcie robot do wypieku chleba. Obecnie są one ogólnodostępne tak samo jak części do wypiekaczy do chleba. Najpierw musimy wykonać zakwas. W tymże celu w słoju albo misce bełcemy pół szklanki mąki żytniej razowej oraz 100 ml ciepłej wody. Wyjdzie nam konsystencja śmietany. Naczynie zakrywamy, lecz niezbyt szczelnie, żeby powietrze dochodziło i odstawiamy w cieplutkie miejsce na 5 dni. Każdego dnia dodajemy do zakwasu 3 łyżki mąki i bełcemy.

W ostatnim dniu na zakwasie pojawiają się bąbelki powietrza – to znak, iż jest skończony.
Nie troskajmy się o części do robota, w sklepach osiągalne są nawet części do sterylizatorów butelek – częściom do sterylizatorów butelek.